Villazero är nominerad till Årets Hållbarhetspris i det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards.
Villazero är nominerad till Årets Hållbarhetspris i det nyinstiftade priset Scandinavian Design Awards – ett pris med fokus på Skandinaviens främsta arkitektur, inredning och design.
Prisutdelningen kommer att ske under Stockholm Design Week 2023, måndag den 6 februari i Blå Hallen. Vi är otroligt stolta över nomineringen och det ska bli fantastiskt roligt att få delta på galan.
Utmärkelsen är ett initiativ för att hylla och uppmärksamma såväl etablerade aktörer som nykomlingar inom arkitektur, inredning och design i Skandinavien. Scandinavian Design Awards är ett samarbete mellan förlaget It Is Media och Stockholm Furniture Fair.
Lär mer här.
Nu är listan släppt med alla som är nominerade till årets bygge och där finns Villazero med på listan! Se listan här.
Projekt Villazero är nominerade till årets nytänkare på Stjärngalan 2023. Vinnare utses den 26 januari på Galaxen i Borlänge.
Nomineringen lyder; Villazero utmanar och bryter ny mark i en traditionell bransch. Projektet har visat hur hållbarhet och jämställdhet är framgångsfaktorer för att skapa nästa generations boendemiljöer. En mängd engagerade entreprenörer och leverantörer har gemensamt bidragit till nya lärdomar som spridits långt utanför projektet.
Villazero utses till vinnare i kategorin Årets NollCO2-projekt på Sweden Green Building Awards.
Villazero har fått ta emot Borlänge kommuns miljöpris 2022. De 20.000 kronorna kommer att användas till ett stipendium för studenter vid byggingenjörsprogrammet och bygg- och samhällsplanerarprogrammet vid Högskolan Dalarna.
Vi vill att byggbranschen ska bli bättre och stötta hållbarhetstänk hos kommande byggingenjörer. Under två år kommer stipendiet att delas ut till det bästa exjobbet inom hållbarhet, för att uppmuntra och stötta de som ska driva utvecklingen vidare.
Villazero får Centerpartiet Dalarnas miljöpris 2022.
Den 13:e maj hölls slutseminarium för Villazero-projektet. Inblandade från alla delar av projektet berättade om resultat och lärdomar. Bland annat våra excellenta snickare, Amanda och Elsa.
Huset är färdigt!
Amanda Broberg från Byggpartner lämnar över nyckeln till Gunnar Jönsson som nu kan flytta in.
– Det känns härligt, jag har verkligen längtat! Det ska bli spännande att se hur alla tekniska lösningar fungerar i verkligheten, säger han.
Preliminärcertifikatet har landat och projektteamet är mer än nöjda. NollCO2-certifieringen kräver att huset ska betala av sin koldioxidskuld på 50 år, men Villazero kommer enligt beräkningarna att vara neutralt redan inom tio år.
– Det är häftigt att få vara med på ett sådant här projekt, det första småhuset som blir certifierat enligt NollCO2. Verkligen kul, tycker Erik Jäderbrink och Johan Grundström som ansvarat för klimatberäkningarna och arbetet med certifieringarna.
När Svensk Solenergi delade ut Solenergipriset 2022 gick titeln Årets anläggning till Villazero.
Juryns motivering löd: ”Med smakfull design och god lönsamhet för solcellsanläggningen tar oss Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor in i framtiden med ansvar för hållbarhet. Ambitionen att påverka byggbranschen genom att erbjuda miljövänliga och koldioxidneutrala småhus med solceller som en viktig ingrediens, samtidigt som projektet visar ett gott systemtänk, tilltalar juryn.”
Mer om priset och Svensk solenergi kan du läsa här.
Vid den årliga Gar-bo-dagen då försäkringsbolaget Gar-bo delar ut pris i tre kategorier, fick projektet Villazero ta emot utmärkelsen Årets Branschsamarbete 2021.
Nu ligger taket på plats och vi är mitt i bygget! Det ville vi självklart fira. Vår version av taklagsfest blev en tacklagsfest, där projektgruppen passade på att tacka bygglaget och alla inblandade för ett strålande jobb hittills. Våra inbjudna gäster fick ta sig en närmare titt på huset, därefter firade vi med ett tårtkalas. Nu är det inte långt till inflytt!
Den 22 september lades grunden bestående av massivt KL trä. Grunden fraktades på plats i delar och lyftes ner bit för bit. Ovanpå trägrunden sitter ett skydd, wetguard.
De tre initiativtagarna till Villazero, Fiskarhedenvillan, Structor Byggteknik Dalarna och Mondo arkitekter, vill alla lyfta jämställdhetsfrågan i byggbranschen.
Samverkansprojektet Villazero har två fokusområden – det ena är ekologisk hållbarhet och det andra är social hållbarhet. Villazero kommer byggas koldioxidneutralt och certifieras enligt Svanen och NollCo2 för att uppfylla den ekologiska hållbarheten. Den sociala hållbarheten är en annan viktig aspekt, projektet har valt att fokusera på jämställdhetsfrågan och lyfta kvinnor i byggbranschen.
Det är nu klart att det blir ett helt kvinnligt bygglag som kommer bygga huset.
Gunnar Jönsson, vd Fiskarhedenvillan, har i flera år haft tankar om ett kvinnligt bygglag och Kristina Hansen, vd Structor Byggteknik Dalarna och Gabriella Hagman, vd Mondo Arkitekter, är dessutom nätverksledare för Women Building Sweden och vet hur viktig den här frågan är för byggbranschen.
– Genom att låta ett kvinnligt bygglag bygga huset lyfter vi fram förebilder för andra kvinnor och gör ett viktigt statement. Vi vet att förebilder är en viktig faktor för att få fler unga tjejer att våga söka utbildningar och också vilja vara kvar i yrkeslivet, säger Kristina, Gabriella och Gunnar.
Uppdraget att sätta ihop ett helt kvinnligt bygglag har tilldelats Byggpartner i Dalarna.
– Villazero förenar två av byggbranschens absolut viktigaste frågor – hållbarhet och jämställdhet. Det är smart, aktuellt och äkta. Givetvis ställer vi oss bakom en sådan satsning och är stolta att vi kan dela med oss av våra kvinnliga hantverkare som goda förebilder för fler kvinnor i byggbranschen, säger Johan Karlsson, entreprenadchef för ByggPartner.
– Vi är jätteglada att vi hittat en entreprenör som kan uppfylla vår ambition i projektet för att verka för en mer jämställd byggbransch. Vi har högt förtroende för Byggpartner då vi vet att dom delar våra värderingar både vad gäller ekologisk och social hållbarhet och vill se samma förändring i byggbranschen, Helena Tallberg, projektledare Villazero.
Även andra samverkansparter i projektet bidrar för att uppmärksamma denna fråga: Women Building Sweden, Dalarnas Försäkringsbolag och Byggdialog Dalarna.
Villazero dokumenteras i lärosyfte för de inblandade i projektet men också för att sprida den kunskap som kommer fram.
Projektet Villazero avser att bygga ett koldioxidneutralt småhus för att utvinna de mest klimatsmarta byggteknikerna och byggmaterialen för ett hållbart byggande. Bakom Villazero står Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna. Villazero blir Sweden Green Building Councils första pilotprojekt i den nya satsningen att certifiera småhus inom NollCO2.
Villazero ingår nu i ett pilotprojekt tillsammans med SGBC (Sweden Green Building Council) där syftet är att utveckla en ny del inom NollCO2 för småhus. Exempel på svenska projekt som uppnått certifieringen NollCO2 är Lidls butik på Gotland samt Skanskas kontorshus Hyllie Terrass i Malmö. Villazero arbetar mot att bli det första småhuset att certifieras och därmed en pilot för andra småhus.
Pia Stoll, chef för NollCO2 på SGBC, säger:
– Villazero är ett mycket intressant pilotprojekt som kommer att visa hur vi kan bygga småhus med nettonoll klimatpåverkan men även var svårigheterna och utmaningarna finns. Förväntningen är att göra det möjligt för konsumenter att köpa småhus med nettonoll klimatpåverkan. Det här kan bli ett signifikant bidrag då ett hus ofta är den största materiella investeringen vi gör i våra liv.
Gabriella Hagman, vd på Mondo Arkitekter Dalarna, säger:
– Vi i Villazero-projektet är stolta och glada över att vi har blivit utvalda av SGBC att delta som pilotprojekt för småhus inom NollCO2. SGBC bidrar med mycket kunskap och tillsammans kan vi utveckla och förbättra det hållbara och innovativa byggandet även för mindre hus. Det ska bli intressant att ta del av andra pilotprojekt och höra om vad de har för erfarenheter av att bygga koldioxidneutralt.
Att NollCO2 certifiera en byggnad kräver att hela byggnadens livscykels klimatpåverkan redovisas och balanseras med klimatåtgärder till nettonoll klimatpåverkan. Livscykeln innefattar tillverkning och transport av byggdelar, byggprocesser samt användandet och sluthanteringen av byggnaden.
NollCO2 används som en tilläggscertifiering för hållbara byggnader där grunden får vara Miljöbyggnad, BREEAM-SE, LEED eller Svanen.
Gunnar Jönsson, vd Fiskarhedenvillan
gunnar.jonsson@fiskarhedenvillan.se
Gabriella Hagman, vd Mondo Arkitekter Dalarna AB
gabriella.hagman@mondo.se
Kristina Hansen, vd Structor Byggteknik Dalarna AB
kristina.hansen@structor.se
Pia Stoll, chef för NollCO2 på SGBC
pia.stoll@sgbc.se
Läs mer om projektet på projektsidan för Villazero.